By

(Compulsief) internetgebruik door jongeren (2006-2009)

Wat doen jongeren op internet en hoe verslavend is ditJongeren die internet compulsief gebruiken hebben moeite om te stoppen met internetten, zijn continue met internet bezig (ook als ze niet achter de computer zitten) en voelen zich slecht als ze niet kunnen internetten. Vooral jongeren op het VMBO lijken een risicogroep voor het ontwikkelen van compulsief internetgebruik. Online games vormen een risico voor compulsief internetten, maar ook gebruik van sociale netwerken en instant messenging spelen een rol.

Highlights

  • Tussen 2006 en 2009 is het gemiddelde internetgebruik van jongeren van 13 uur per week gestegen naar 15 uur per week.
  • Jongens besteden in 2009 meer tijd aan internet dan meisjes en jongeren uit een hogere klas internetten vaak meer dan jongeren uit een lagere klas.
  • Jongeren op het VMBO besteden in 2009 gemiddeld bijna 8 uur per week meer aan internet dan jongeren op het HAVO/VWO.
  • Compulsief internetgebruik onder jongeren is tussen 2006 en 2009 stabiel: het percentage schommelt rond de 4%.
  • Het percentage compulsieve internetters is hoger op het VBMO dan op het HAVO/VWO.
  • Compulsief internetten wordt het best voorspeld door online gamen, gevolgd door sociale netwerken (profielsites en weblogs) en instant messenging (instant messenger en chatten).

Download hier de rapportage:

Van Rooij, A. J., Schoenmakers, T. M., Meerkerk, G.-J., & Van de Mheen, D. (2009). Factsheet Monitor Internet en Jongeren 2006-2009: Wat doen jongeren op internet en hoe verslavend is dit? [Monitor Internet and Youth. Activities of adolescents on the internet: how addictive are they?]. Rotterdam: IVO.

Methode: Herhalend vragenlijstonderzoek uitgevoerd tussen 2006 en 2009 onder ruim 4000 leerlingen van het voortgezet onderwijs.