By

Compulsief internetgebruik: een beknopt overzicht

VerslavingHet onderzoek naar compulsief internetgebruik staat nog in de kinderschoenen. Ondanks dat slechts een beperkt deel van de internetgebruik dergelijke problemen heeft, betreft de problematiek (door het grote aantal internetgebruikers) een groot aantal personen. Het is onduidelijk of er sprake is van verslaving/afhankelijkheid, een obsessieve-compulsieve stoornis, of een impulscontrolestoornis. Eveneens is onduidelijk of compulsief internetgebruik een op zichzelf staande gedragsstoornis is, of dat bestaande stoornissen door internet getriggerd en gevoed worden.

Highlights

  • Internet is in korte tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste bronnen van informatie, communicatie, en amusement voor een zeer grote groep gebruikers.
  • Internet maakt het mogelijk om bijzonder eenvoudig en in overvloed een directe bevrediging te vinden voor een grote diversiteit aan behoeften (bijvoorbeeld seks, sociaal contact, gevoel van controle en gevoel van competitie).
  • De komst van het internet heeft niet alleen positieve gevolgen: verschillende internettoepassingen kunnen leiden tot verslavingsgedrag.
  • Op compulsieve wijze omgaan met internet kan leiden tot diverse (vooral psychosociale) problemen, verlies van sociale contacten en problemen met het functioneren op het werk of studie.
  • Compulsief internetgebruik hangt samen met een lage emotionele stabiliteit en met een laag niveau van psychosociaal welzijn.

De volledige rapportage kunt u vinden via deze link

Meerkerk, G.-J. (2008). Compulsief Internetgebruik: Een Beknopt Overzicht. Verslaving, 4(2), 39–50.

Methode: Opiniestuk op basis van de huidige wetenschappelijke kennis over compulsief internetgebruik.