By

Compulsief internetgebruik en opvoeding

Journal of abnormal child psychologyOpvoeding van ouders specifiek gericht op het internetgebruik van hun kinderen kan bijdragen aan het voorkomen van compulsief internetgebruik door hun kinderen.

Ouders worden geadviseerd om op een kwalitatief goede manier met hun kinderen over internetgebruik te communiceren, om te reageren op overmatig internetgebruik door hun kinderen en om inhoudelijke regels op te stellen met betrekking tot internetgebruik. Ouders worden afgeraden om regels op te stellen gericht op de tijd die hun kinderen online mogen besteden.

Highlights

  • Goede kwaliteit van communicatie tussen ouder en kind over internetgebruik voorkomt de ontwikkeling van internetproblemen bij kinderen.
  • Correct reageren van van ouders op overmatig internetgebruik door hun kinderen draagt bij aan het voorkomen van compulsief internetgebruik.
  • Het hanteren van regels over de inhoud van het internetgebruik van kun kinderen door ouders voorkomt de ontwikkeling van internetproblemen bij kinderen.

Hier vindt u de volledige rapportage:

Van den Eijnden, R. J. J. M., Spijkerman, R., Vermulst, A. A., Van Rooij, T. J., & Engels, R. C. M. E. (2010). Compulsive internet use among adolescents: Bidirectional parent–child relationships. Journal of Abnormal Child Psychology, 38, 77-89.

Methode: Vragenlijstonderzoek uitgevoerd in 2006 onder Nederlandse jongeren met een leeftijd tussen de 10 en 16 jaar.