By

Gevaren en genoegens van het spelen van videogames

Cyber safetyHet spelen van videogames is niet geheel zonder risico’s. Jonge of andere kwetsbare gamers lopen door het spelen van videogames die gericht zijn op een ouder publiek het risico om blootgesteld te worden aan agressieve uitingen die niet bij hun leeftijd passen. Het is daarnaast mogelijk dat ze in hun enthousiasme een problematische (excessieve) gamegewoonte ontwikkelen.  Maar (online) videogamen heeft ook en aantal sociale en cognitieve voordelen. Bij het ontwikkelen van een evenwichtige visie op de gevaren en genoegens van online videogamen moet rekening gehouden worden met de omvang van zowel de negatieve als de positieve aspecten. Miljoenen jongeren spelen regelmatig videogames zonder hier problemen van te ondervinden terwijl een kleine minderheid problemen ervaart. 

Highlights

  • Ondanks dat het spelen van videogames  agressieve gevoelens en gedachten kan oproepen, heeft het een beperkt effect op agressief gedrag. Het kijken naar agressieve films en televisie heeft een grotere invloed op agressief gedrag.
  • Er is nog weinig bekend over de lange termijn effecten van het spelen van agressieve videogames op agressief gedrag.
  • Niet alle gamers die excessief veel tijd besteden aan het spelen van videogames ondervinden problemen van hun gedrag.
  • Het spelen van videogames wordt pas problematisch wanneer de gamer de controle over zijn gamegedrag verliest en wanneer dit tot andere problemen leidt.
  • Online videogamen biedt jongeren de mogelijkheid om in een veilige sociale context te experimenteren met het aannemen van verschillende identiteiten.
  • Videogamen kan bijdragen aan de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden, bijvoorbeeld met betrekking tot het oplossen van problemen.
  • Het spelen van videogames kan de sociale relaties van de gamers versterken.

Download hier de rapportage:

Jansz, J., & Van Rooij, A. J. (2012). The Perils and Pleasures of Playing Videogames. In W. Stol & R. Leukfeldt (Eds.), Cyber safety: An introduction (First., pp. 227–235). The Hague: Eleven International Publishing.

Methode: Boekhoofdstuk, vat verschillende onderzoeken samen.