By

Symposium ‘Internetverslaving’

Op 13 maart 2015 werd het symposium Internetverslaving gehouden in Eindhoven.

11024289_795666653854093_937442109_n

De gelegenheid was de presentatie van het nieuwe boek Internetverslaving. Aan dit boek werkten allerlei wetenschappers, behandelaars en ervaringsdeskundigen vanuit België en Nederland hebben mee om wetenschap en praktijk rondom het onderwerp in kaart te brengen.

De bijeenkomst was een succes: een uiteenlopend en afwisselend gezelschap aan experts deelde hun visie op het onderwerp met de zaal.

Het programma was samengesteld uit sprekers die hebben meegewerkt aan het boek. Dit varieerde van professionele gamers (Lennart Roest) tot ervaren hoofdbehandelaars (Laura de Fuentes). Ook de wetenschap kwam ruimschoots in beeld via presentaties over smartphone ‘verslaving’ (Mariek Vanden Abeele), internetverslaving (Tony van Rooij) en relatieproblemen door internet (Linda Muusses). Tot slot was ook de praktijk vertegenwoordigd, via bijdragen over preventie van internet/gameverslaving (Davy Nijs) en behandeling (Herm Kisjes).

U kunt het boek uiteraard nog steeds aanschaffen:

‘Internetverslaving’ (geredigeerd door Herm Kisjes, Davy Nijs en Tony van Rooij en uitgegeven bij Boom).

Bekijk op bol.com

 

Redactie boek ‘Internetverslaving’ en Sprekers

Herm Kisjes is therapeut (Affect2U), schrijver en trainer op het gebied van verslaving. Hij werkt als therapeut in een eigen praktijk (Affect2U) en bij MomentumGGZ . Hij is gespecialiseerd in internet- en gameverslaving (www.betergamen.nl). Daarover schreef hij als coauteur onder meer de boeken Its all in the Games, Gamen en autisme en Socialbesitas.

Davy Nijs is orthopedagoog en als docent en onderzoeker verbonden aan de Katholieke Hogeschool Limburg. Hij coördineert de onderzoekscel eSocialWork (www.esocialwork.eu), die zich richt op mediawijsheid, onlinehulpverlening, internetverslaving en gamen binnen verschillende ondersteuningssituaties.

Dr. Tony van Rooij is senior onderzoeker en trainer bij het Center for Behavioral Internet Science (internetscience.nl), onderdeel van onderzoeksbureau IVO. In 2011 rondde hij zijn promotieonderzoek naar gameverslaving af. Hij spreekt en schrijft regelmatig over jongeren, internet, en problematisch gebruik.

Overige sprekers

Dr. Laura DeFuentes-Merillas is senior wetenschappelijk onderzoeker bij Novadic-Kentron en cognitief gedragstherapeut VGCt(r) en psychotherapeut bij een vrijbevestigde praktijk.

Dr. Linda Muusses deed sociale psychologie en een master bij communicatiewetenschap. Tijdens haar promotieonderzoek aan de VU combineerde ze beide studies en onderzocht hoe en waarom romantische relaties met internetgebruik verbonden is.

Lennart Roest was professioneel gamer in Warcraft III en Starcraft II gedurende de periode 2007-2014. Sinds 2013 werkt hij als junior consultant bij Q-Consult waar hij de focus legt op verbeterprojecten in de gezondheidzorg.”

Dr. Mariek Vanden Abeele is universitair docent aan het departement Communicatie- en Informatiewetenschappen van de Universiteit van Tilburg. Zij onderzoekt de sociale implicaties van mobiele media voor mens en samenleving, in het bijzonder voor jongeren.