By

Proefschrift: Een verkenning van online gameverslaving

Van Rooij, A. J. (2011). Online video game addiction. Exploring a new phenomenon

Steeds vaker spelen Nederlandse jongeren samen met anderen videogames over het internet. Dit is niet altijd zonder risico’s: drie procent van de online gamers kan mogelijk gezien worden als ‘gameverslaafd’. Ze kunnen er bijvoorbeeld moeilijk mee stoppen, spelen meer dan ze van plan waren, slapen te weinig door het gamen of hun huiswerk lijdt eronder. Op basis van deze bevinding verkent het proefschrift Online video game addicton, exploring a new phenomenon uit 2011 de zin en onzin van het begrip ‘gameverslaving’.

Highlights

  • In 2008 speelt meer dan 70% van de Nederlandse jongeren tussen de 10 en 15 jaar wel eens games op internet.
  • In 2010 besteedt zo’n 2,4% van de Nederlandse jongeren meer dan 45 uur per week aan online gamen.
  • Veel tijd besteden aan online gamen hoeft niet automatisch te leiden tot verlies van controle over het gamegedrag.
  • Tussen 2008 en 2009 geeft 1,5% van de Nederlandse jongeren met een leeftijd tussen de 13 en 16 jaar aan de controle over het gamegedrag verloren te zijn.
  • Verlies van controle over gamegedrag is gerelateerd aan negatieve psychische verschijnselen zoals gevoelens van depressie, eenzaamheid, sociale angst en een negatiever zelfbeeld.
  • Het hebben van goede vrienden, zowel online als in het echte leven, heeft mogelijk een beschermende werking op de ernst van de problemen die gerelateerd zijn aan ongecontroleerd gamegedrag.
  • Op basis van deze bevindingen werd een nieuwe vragenlijst ontwikkeld voor het meten van gameverslaving, de Video game Addiction Test (VAT). Via Gameadviesopmaat.nl kunt u via deze lijst een korte zelftest voor game gerelateerde problemen doen.

Er is zowel een Engelstalige thesis als een Nederlandse samenvatting.

Download hier de Nederlandse samenvatting:

Van Rooij, A. J., Schoenmakers, T. M., Van den Eijnden, R. J. J. M., & Van de Meehn, D. (2012). Online video gameverslaving: verkenning van een nieuw fenomeen. Rotterdam IVO.

Download hier het Engelstalige proefschrift:

Van Rooij, A. J. (2011). Online video game addiction. Exploring a new phenomenon [PhD Thesis]. Rotterdam, The Netherlands: Erasmus University Rotterdam.

Methode: (1) Vragenlijstonderzoek onder meer dan 4500 Nederlandse scholieren op de middelbare scholen in meerdere jaren (2008, 2009, 2010), (2) literatuur onderzoek en (3) een kwalitatieve behandelevaluatie binnen de verslavingszorg.