By

Real life ontmoetingen tussen adolescenten en online contacten

Computers in human behaviourOntmoetingen met vreeemden via het internet hangt voor jonge adolescenten samen met aanzienlijke risico’s. Adolescenten die real life ontmoetingen hebben gehad met een of meer contacten die ze via het internet hebben leren kennen, hebben vaker een laag gevoel van eigenwaarde, soms in combinatie met depressieve gevoelens. Adolescenten met gevoelens van eenzaamheid en sociale angst hebben juist minder vaak real life ontmoetingen met online contacten.

Om ontmoetingen van adolescenten met online contacten te voorkomen worden ouders geadviseerd om regels op te stellen over het internetgebruik van hun kinderen en om excessief internetgebruik te monitoren. Daarnaast lijkt het voor ouders belangrijk om op een open en competente manier met hun kinderen te communiceren over hun internetgebruik.

Highlights

  • Tussen 2007 en 2008 heeft 16-18% van de Nederlandse adolescenten één of meer real life ontmoetingen gehad met online contacten.
  • 30% van de ouders van adolescenten die in 2007 en 2008 een ontmoeting hebben gehad met online contacten was hier niet van op de hoogte.
  • Oudere adolescenten, jongens en adolescenten met een niet-Nederlandse etniciteit hebben vaker een real life ontmoeting gehad met online contacten dan jongere adolescenten, meisjes en adolescenten met een Nederlandse etniciteit.
  • Een laag gevoel van eigenwaarde vergroot de kans op real life ontmoetingen met online contacten een jaar later.
  • Een gevoel van eenzaamheid verkleint de kans op real life ontmoetingen met online contacten een jaar later.
  • Ouderlijke regels over de inhoud van internetgebruik, reacties van ouders op excessief internetgebruik door hun kinderen en kwalitatief goede communicatie tussen ouders en kind over internetgebruik lijken te helpen bij het voorkomen van real life ontmoetingen tussen adolescenten en online contacten.

Het wetenschappelijke artikel is via deze link te vinden:

Van den Heuvel, A., Van den Eijnden, R. J. J. M., Van Rooij, A. J., & Van de Mheen, D. (2011). Meeting online contacts in real life among adolescents: The predictive role of psychosocial wellbeing and internet-specific parenting. Computers in Human Behavior, 28(2), 465–472.

Methode: Grootschalig longitudinaal vragenlijstonderzoek onder 1796 Nederlandse adolescenten uitgevoerd in 2007-2008.