By

Videogameverslaving meten

Cyberpsychology, behavior, and social networking Journal‘Videogameverslaving’ wordt gekenmerkt door controleverlies over gamegedrag dat leidt tot aanzienlijke persoonlijke, professionele of sociale schade. De ‘Video game Addiction Test’ (VAT) is een instrument om problematisch gebruik van videogames te meten. Dit onderzoek toont dat de VAT een betrouwbaar meetinstrument is voor gebruik in verder (vragenlijst)onderzoek.

Highlights

  • De VAT is een betrouwbaar en valide meetinstrument om problematisch gebruik van games te meten.
  • De VAT definieert videogameverslaving als: controleverlies over gamen, conflicten met jezelf en anderen (als gevolg van het gamegedrag), in gedachten voortdurend bezig zijn met gamen, gamen gebruiken als manier om met problemen om te gaan of stemming te veranderen, en ontwenningsverschijnselen als de gamer wordt gedwongen te stoppen.
  • Via Gameadviesopmaat.nl kunt u via deze vragenlijstlijst een korte zelftest voor game gerelateerde problemen doen*.

Download hier de rapportage:

Van Rooij, A. J., Schoenmakers, T. M., Van den Eijnden, R. J. J. M., Vermulst, A. a, & van de Mheen, D. (2012). Video game addiction test: validity and psychometric characteristics. Cyberpsychology, behavior and social networking, 15(9), 507–11.

Het vorgaande artikel is terug te vinden als hoofdstuk 4 in het proefschrift ‘Van Rooij, A. J. (2011). Online video game addiction. Exploring a new phenomenon [PhD Thesis]. Rotterdam, The Netherlands: Erasmus University Rotterdam.’

De Nederlandstalige versie van de VAT schaal kunt u hier vinden.

Methode: Vragenlijstonderzoek uitgevoerd in 2009 onder 2894 leerlingen van 13 tot en met 16 jaar.

*Hoewel het instrument een indicatie kan geven op individueel niveau is het geen klinisch gevalideerde test of substituut voor het oordeel van een medisch professional. Uitslagen dienen vooral als een startpunt voor verdere persoonlijke overweging gezien te worden.