By

Voorspellers van compulsief internetgebruik

CyberPsychology & BehaviorCompulsief internetgebruik kan leiden tot serieuze problemen in het psychosociaal en professioneel functioneren. Internetgebruikers die veel tijd besteden aan gamen of zoeken van erotica lopen een groter risico om internet compulsief te gebruiken. Het zoeken van erotica voorspelt bovendien een toename in compulsief internetgebruik één jaar later. Dit is zodoende de belangrijkste risicofactor voor het ontwikkelen van compulsief internetgebruik.

 

Highlights

  • Er is veel verschil in de populariteit van verschillende internetapplicaties. De meeste tijd wordt besteed aan e-mailen, downloaden, chatten en surfen.
  • Sommige internetapplicaties hangen sterker samen met compulsief internetgebruik dan andere. Niet alle internetapplicaties zijn dus potentieel verslavend.
  • Gamen en erotica zijn de internetapplicaties die het sterkst samenhangen met compulsief internetgebruik. Voor chatten en daten is beperkt bewijs dat ze hiermee samenhangen.
  • De beste voorspeller van compulsief internetgebruik is de mate waarin iemand één jaar eerder compulsief internet gebruikt.
  • Veel tijd besteden aan het zoeken van erotica voorspelt een toename in compulsief internetgebruik één jaar later, en is de belangrijkste risicofactor voor het ontwikkelen van compulsief internetgebruik.

Download hier de rapportage:

Meerkerk, G.-J., Van den Eijnden, R. J. J. M., & Garretsen, H. F. L. (2006). Predicting compulsive internet use: It’s all about sex! CyberPsychology & Behavior, 9(1), 95–103.

Het beschreven artikel omvat hoofdstuk 4 in het proefschrift ‘Meerkerk, G.-J. (2007). Pwned by the internet. Explorative research into the causes and consequences of compulsive internet use [PhD thesis]. Rotterdam: Erasmus University Rotterdam.’

Methode: Longitudinaal onderzoek met online vragenlijsten onder Nederlandse zware internetgebruikers (minimaal 16 uur per week internetten). Meetmoment 1 in 2002: 447 volwassenen, meetmoment 2 in 2003: 229 volwassenen die opnieuw participeren.